
Η διεισδυτικότητα του Internet στην χώρα μας ανέρχεται στο 46,2% . Αυτό σημαίνει ότι ο ένας στους δύο περίπου Έλληνες χρησιμοποιεί υπολογιστή. Η χώρα διαθέτει 4,970,700 χρήστες σε ένα σύνολο πληθυσμού 11.338.624 ατόμων. Αρκετά πίσω βέβαια από τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης όπως η Αγγλία , Ιταλία, Γερμανία Γαλλία , Βέλγιο, Πορτογαλία κλπ. Πηγή : Internet World Stats . Ο υπολογιστής λοιπόν και το διαδίκτυο επηρεάζει και συμμετέχει αμεσα στην ζωή του ενός τρίτου των συμπατριωτών μας , είτε καθημερινά στο εργασιακό τους περιβάλλον , είτε στον προσωπικό τους χώρο , είτε για την διασκέδαση η την αναζήτηση της πληροφορίας της γνώσης και της επικοινωνίας . Αυτός σίγουρα είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή.
Χθες ...
Η Αναζήτηση της γνώσης ήταν μια δύσκολη υπόθεση και δαπανηρή , αυτό είναι κάτι που θα το θυμούνται αρκετά καλά όλοι οι άνθρωποι μεταξύ 40 - 60 ετών . Έπρεπε να ψάξουν πολύ για να βρούν τις πηγές εκείνες που χρειάζονταν και πολλές φορές να τις πληρώσουν και αδρά στα βιβλιοπώλεία, είτε για την προσωπική τους είτε για την οικογενειακή εγκυκλοπαιδική έστω ενημέρωση. Όλοι μας γνωρίζουμε η έχουμε πάει κάποια στιγμή στην ζωή μας σε ταχυδρομείο , πριν από 15-12 χρόνια τα ταχυδρομεία ζούσαν τις χρυσές τους εποχές όλοι παίρναμε και στέλναμε γράμματα μέσω των ΕΛΤΑ. Μέχρι και πριν 5 χρόνια ήσουν υποχρεωμένος να πάς στον τραπεζικό γκισέ και να στηθείς για ώρες ... η και για μέρες πολλές φορές ... χάλασε το Online , κακές επικοινωνίες ... δύσκολες εποχές χωρίς e-banking. Tα παρακάτω δεν υπήρχαν στο Χθες ...
Βιβλία: Amazon.com ,Ταχυδρομεία: gmail.com, hotmail.com ,Τράπεζες: alphabank.gr, emporiki.gr
Σήμερα ...
Σήμερα υπάρχει υπερπροσφορά πληροφορίας , η οποία αυξάνει με ρυθμούς αύξουσας γεωμετρικής προόδου. Το ερώτημα είναι όλοι εμείς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όλη αυτή την πληροφορία ? Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα σίγουρα δεν μπορεί να είναι μονολιθική και ο λόγος γι' αυτό είναι ότι όλη η πληροφορία δεν γίνεται publish στο διαδίκτυο . Βέβαια οι δυνατότητες που έχουμε είναι πάρα πολλές και οι πηγές της γνώσης στο διαδίκτυο δεν είναι απλά ανεξάντλητες και αυξανόμενες αλλά δεν είναι ούτε ελεγχόμενες με συνέπεια να έχουμε διάχυση της γνώσης. Σίγουρα στο διαδίκτυο έχουμε και την σκοτεινή του πλευρά να αντιμετωπίσουμε , αλλά αυτή δεν είναι εκείνο που ενδιαφέρει εμάς γιατί όπως είναι φτιαγμένη η κοινωνία μας ένας τέτοιος καθρέφτης της είναι και το internet.
Ο υπολογιστής και το διαδίκτυο στην ουσία αποτελούν ένα αντικομφορμιστικό εργαλείο στα χέρια του κάθε ενός από εμάς, απλά αντικαθιστούν με ευκολία δραστηριότητες οι οποίες στο παρελθόν μας κατανάλωναν χρόνο και ενέργεια, που σήμερα μπορούμε να τις διοχετεύουμε σε πιο δημιουργικές ενασχολήσεις.